„…vyvolte si dnes, komu chcete sloužit…“ Jozue 24:15

Dělání správných rozhodnutí je klíčem ke šťastnému životu. Ale dělání správných rozhodnutí není dovedností, kterou by někteří z nás byli přirozeně požehnáni, zatímco dělání špatných rozhodnutí není postižením, se kterým by se ostatní rodili. Odvaha, vzdělání nebo stárnutí nezajišťují automaticky dělání lepších rozhodnutí. Trávení času s lidmi, kteří dělají správná rozhodnutí, je moudré, ale nepřenese se to na tebe. A čím dříve začneš tuto dovednost učit své děti, tím lépe (viz Přísloví 22:6). Proto uč své děti řídit se těmito principy:
1) Následky, které neseš, jsou výsledkem toho, pro co se rozhoduješ. Pomoz svým dětem poznat, že to, co určuje jejich životy, nejsou okolnosti, ale rozhodnutí, která na jejich základě udělají. Možná si myslíš, že tvé děti to vědí, ale není to tak. Jejich „mozkové schopnosti“ způsobují, že se příčina a následek těžko spojují až do doby, kdy jejich mozek dosáhne pozdějšího stádia dospívání. Když položíš otázku: „O čem jsi přemýšlel?“ vyvolá to pouze známé pokrčení ramen a prázdný pohled. Nejsou hloupí – jenom potřebují vedení.
2) Vždycky budeš mít možnosti. Děti se obvykle cítí bezmocné a bez naděje, když mají reagovat na negativní okolnosti. Mají sklon přemýšlet způsobem „buď – anebo“ a usuzují, že věci jsou buď úplně dobré, nebo úplně špatné. Nauč je přemýšlet způsobem „obojí – a“, protože věci mohou být špatné, ale ty se můžeš naučit dělat o nich správná rozhodnutí. „Myšlení „buď – anebo“ často vede k tomu, že se děti stanou pesimistickými, bez vlivu, snadno manipulovatelnými a depresivními dospělými. Když vědí, že vždycky mají správné možnosti volby, chrání je to před tím, aby okolnosti určovaly jejich životy.