„Proto opustí muž svého otce i matku…“ 1. Mojžíšova 2:24

Ten druhý dar, který musíš dát svým dětem, jsou „křídla“. Narodily se proto, aby létaly, ne aby zůstaly v hnízdě. Když je budeš přehnaně chránit a bránit jim ve jménu zodpovědného rodičovství, nakonec je ztratíš.
Ježíš řekl, že děti jsou určeny k tomu, aby odešly, šly ven a vybudovaly si své vlastní domovy. Jejich touha po svobodě je dána Bohem, není to projev nevděčnosti, neúcty nebo vzpoury. Dobrý tesař pracuje ve směru vlákna dřeva, ne proti němu. Takže co máš dělat? Než se tvé dítě začne dožadovat úplné nezávislosti, nauč ho, jak moudře s nezávislostí zacházet. Poskytni jim příležitosti dokázat svou připravenost, a když projeví důvěryhodnost, zvětši jejich nezávislost – a naopak. Dej jim vědět, že v životě nezdědíš štěstí, zasloužíš si ho. Buď přizpůsobivý, ale měj to pod kontrolou. Dej svým dětem vědět, že se nemohu dožadovat výsad jako je řízení auta, chození na schůzky a utrácení peněz – musí dokázat, že jsou k tomu způsobilé. Pomoz jim zjistit, jak mohou získat větší samostatnost, nebo jak ji ztratit, a jak ji mohou znovu získat zpět.
Učiň je zodpovědnými za jejich vlastní svobodu tím, že jim dáš vědět, že to není právo nebo dar, ale odměna za projev zralosti. Ptačí matka netlačí své mládě z hnízda ven, dokud neví, že je připraveno začít létat. Dar svobody pro nepřipravené dítě nepředstavuje „křídla“, ale pozvání do katastrofy! Nedej souhlas se samostatností, dokud děti neprokázaly, že jsou schopny zvládnout dohodnutou zodpovědnost.