„Jeho synové však nechodili jeho cestou…“ 1. Samuelova 8:3

Každý rodič je občas zoufalý z rozhodnutí a jednání svého dítěte. „Udělal jsem to nejlepší, co jsem mohl, abych ho vychoval správně; selhal jsem jako rodič?“ Selhání je realita života a rodičovství a nikdo to nedělá dokonale! Rodiče si na sebe berou těžší břemeno viny, než si zaslouží. Uvažuj o některých biblických příkladech rodičovství ve skutečném světě. Izák měl přinejlepším padesátiprocentní úspěch u svých synů, Jákoba a Ezaua. Áron vůbec nebyl úspěšný s Nádabem a Abíhú. Manoáchův chlapec Samson také nezískal ocenění za nejlepšího syna roku! A Samuel, uznávaný morální a duchovní velikán, sledoval, jak jeho synové odmítají jeho příklad a učení a oddávají se životu korupce a hanby. Od dob Adama děti tím, že si dělají, co chtějí, lámou srdce svých rodičů! Tak co by měl rodič dělat?
1) Uvědom si, že nejsi zodpovědný za jejich rozhodnutí. Dělají věci podle vlastní volby. Když se obviňuješ, jenom ti to bere odvahu a podkopává to tvou schopnost být rodičem, jakého potřebují. Bible říká: „U Hospodina je spása“ (Jonáš 2:10). On spasí a zachrání – ne ty.
2) Modli se za ně a dej je Bohu. Obavy a znechucení z tebe pouze udělají rodiče, se kterým nebudou rády a který z nich nebude mít radost. Nejsi zbudován k tomu, abys nesl takovou zátěž; tvůj nebeský Otec je schopen a chce ji za tebe nést (viz 1. Petrova 5:7).
3) Pamatuj na to, že Bůh je miluje více než ty! On dal své jediné dítě, aby zachránil tvoje děti. On zná jejich srdce a ví, jak se jich dotknout a obrátit je k sobě. Proto dej své děti Bohu!