„Zakládejte si na tom, že budete žít pokojně, věnovat se své práci a získávat obživu
vlastníma rukama…“     1. Tesalonickým 4:11

Neumíme moc dobře rozpoznat rozdíl mezi vstřícností a vměšováním se! Předpokládejme, že dva lidé, na kterých nám záleží, jsou v konfliktu. Myslíme si, že můžeme být jako Červený kříž a věci zachránit. Nakonec, když naše dobré úmysly ztroskotají, jsme v problému sami namočeni až po uši. Při ohlédnutí zpět řekneme: „Už to nikdy neudělám.“ Ale vydržíme to jenom do příště! Ve vztazích musí být zdravé hranice. Když se dva lidé přou, někdy do toho vtáhnou třetího člověka ve snaze snížit napětí, které je mezi nimi. Ten třetí vždycky uvízne uprostřed, zaplete se do jejich nevyřešených záležitostí a nakonec se z něj stane nárazník mezi těmi dvěma. Naneštěstí, když má záchranná akce této osoby opačný účinek, stane se také součástí problému. Co bys měl tedy udělat? Zde jsou dvě rady:
1) Pokud tě Bůh nepostaví doprostřed, zůstaň mimo! Bible říká: „Zakládejte si na tom, že budete žít pokojně, věnovat se své práci a získávat obživu vlastníma rukama…“ (1. Tesalonickým 4:11). Na čem není napsané tvé jméno, toho si nevšímej! Pokus se říci: „Příliš mi na vás obou záleží, než abych věci komplikoval nezpůsobilými radami. Budu se modlit za to, aby vám Bůh dal moudrost dělat to, co je dobré pro oba.“
2) Udržuj laskavý vztah s oběma lidmi. Odborník na vztahy, Edwin Friedman, říká: „Způsob, jak vnést změnu do vztahu dvou jiných lidí, je udržovat zřetelně vymezený vztah s každým z nich a vyhnout se převzetí zodpovědnosti za jejich vztah.“ Nikomu nestraň. Nedovol, aby tě vtáhli do rozepře. Pokud se o to pokusí, připomeň jim, že se modlíš a důvěřuješ Bohu, že jim pomůže vyřešit jejich problém a jsi si jistý tím, že to udělá.