„Ať nejsou rozepře mezi mnou a tebou…vždyť jsme muži bratři.“ 1. Mojžíšova 13:8

Rodinné konflikty odhalují to nejhorší i to nejlepší v nás. Ale konflikt sám o sobě není problém. Problémem je charakter! Konflikt pouze odhaluje, co je pro nás důležité. Abramovou prioritou byla rodina, Lotovou prioritou bylo stát se bohatým. Abramovým zájmem byl soulad, Lotovým zájmem byla sebezáchova. Abram byl veden svou vírou, Lot byl hnán svou chamtivostí. Abram byl dárce, Lot byl příjemce.
Sleduj, jak tento příběh dopadl:
1) Co se mělo stát? Mladší partner se měl podřídit tomu staršímu, následovník se měl podřídit vůdci, ten méně duchovní měl uznat toho duchovnějšího. Lot ale selhal ve všech těchto věcech!
2) Co se mohlo stát? Abram jako Bohem ustanovený vůdce mohl trvat na své pozici šéfa a prosadit svou vůli, ale neudělal to. Jeho cílem mohlo být vítězství v tomto konfliktu, ale nebylo tomu tak. Mohl Lotovi připomenout, co mu Lot dluží, ale odmítl to udělat.
3) Co se opravdu stalo? Abram povýšil vztah nad osobní výhody. Vzdal se svých „práv“ kvůli tomu, aby udržel mír v rodině. V podstatě „nastavil druhou tvář“ a podřídil se Lotovi. Ten větší ustoupil menšímu. Silnější vzal ohledy na slabšího. Zralý projevil milosrdenství nezralému.
Učinilo to z Abrama slabšího muže a z Lota silnějšího? Prohrál Abram a zvítězil Lot? Ne! Bůh má vždycky poslední slovo. A tím bylo následující: „Rozhlédni se z místa, na němž jsi, pohlédni na sever i na jih, na východ i na západ, neboť celou tu zemi, kterou vidíš, dám tobě a tvému potomstvu až navěky“ (1. Mojžíšova 13:14-15). Dělat věci Božím způsobem je jistou cestou k pokoji a prosperitě.