„Předložil jsem ti život i smrt, požehnání i zlořečení; vyvol si tedy život…“
5. Mojžíšova 30:19

Možnost volby je tou největší mocí, jakou ti Bůh dal. Příliš mnoho z nás jen tak přijalo své životy – nestáváme se svými vlastními vedoucími. Výsledkem je, že nejsme schopni vyjít z cesty, po které jdeme.
Elie Wiesel, židovský prozaik, dramatik, filozof, politický aktivista a náboženský myslitel, který přežil holocaust, napsal v knize „Duše v ohni“, že když zemřeš a setkáš se se Stvořitelem, nezeptá se tě, proč ses nestal Mesiášem nebo proč jsi neobjevil lék na rakovinu. Zeptá se tě na toto: „Proč ses nestal sám sebou? Proč ses nestal plně tím, kým bys mohl být?“ Naplnění Boží vůle pro tvůj život vyžaduje přijetí zodpovědnosti sám za sebe a za svůj život.
Jak to udělat? Tak, že nejdříve řekneš „ano“ Bohu – potom sám sobě. Pokaždé, když řekneš „ano“, otevíráš se Bohem daným schopnostem a těm nejúžasnějším možnostem. Pokud jsi zvyklý říkat „ne“, pak to pro tebe může být obtížné. Jestli je to tvůj případ, tak buď alespoň ochoten říci „možná“. Jednoho dne jeden otec chronicky nemocného dítěte požádal Ježíše, aby dítě uzdravil. Ježíš mu řekl: „Můžeš-li! Všechno je možné tomu, kdo věří. Chlapcův otec rychle vykřikl: ‚Věřím, pomoz mé nedověře‘“ (Marek 9:23-24).
Pokud sám o sobě pochybuješ, modli se stejnou modlitbu jako ten otec. Bůh na ni odpoví. Nikdy nezapomeň na to, že jsi jedinečný, máš nadání, zkušenosti a příležitosti, které nikdo jiný nikdy neměl – ani nebude mít. Jsi zodpovědný za to, že se staneš plně tím, kým tě Bůh chce mít, nejen kvůli tvému vlastnímu prospěchu, ale kvůli prospěchu všech ostatních.