„Tak ať svítí vaše světlo před lidmi…“ Matouš 5:16

Každé dítě, včetně tvého, se narodilo jako „ztracené“ do tohoto světa morální a duchovní tmy. Takže rodiči, tvou nejnaléhavější zodpovědností je být dětem zářným příkladem.
Paul Harvey vyprávěl o jednom otci, silném alkoholikovi, který nechal svého dospívajícího syna v autě a šel do baru na skleničku. Po dvou hodinách se otec potácel zpět k autu a zjistil, že tam jeho syn není. Pak ho našel v baru, vinou dvou podnapilých mládenců také opilého. Po následné rvačce s nimi otec skončil krvácející na podlaze a jeho sklíčený syn nad ním klečel a naléhal: „Prosím, nebuď na mě naštvaný, tati. Jenom jsem šel za tebou!“
Všichni jdeme za někým a doufáme, že ten dotyčný zná cestu. Bible říká: „…Achazjáš, syn Achabův… Dopouštěl se toho, co je zlé v Hospodinových očích. Chodil po cestě svého otce a své matky…“ (1. Královská 22:52-53). Naše děti se možná nebudou řídit našimi radami, ale budou se řídit naším příkladem, ať už dobrým, nebo špatným. Jsme povoláni k tomu, abychom byli ukazateli na jejich křižovatkách, mapami při jejich bloudění.
Pavel povzbuzoval své duchovní děti a říkal jim: „Jednejte podle mého příkladu, jako já jednám podle příkladu Kristova“ (1. Korintským 11:1). Nepotřebuješ vysokoškolský diplom v rodičovství k tomu, abys doma zazářil. Přijetí Kristova učení a každodenní život podle něj tě uschopňuje být tím nejlepším rodičem! „Spravedlivý žije bezúhonně; blaze bude po něm jeho synům“ (Přísloví 20:7).