„…Bůh…se odměňuje těm, kdo ho hledají.“ Židům 11:6

Všiml sis někdy, jak náledí v zimě způsobuje hromadné dopravní nehody a řidiči uvíznou v příkopech a čekají na pomoc odtahové služby? Každý máme odlišné reakce. Někteří propadnou pocitům bezmoci, jiní jsou zklamaní a prohlubují své „vyježděné koleje“. Rozumní lidé však logicky zvažují kroky, které mohou udělat. V životě někdy nemůžeš svým „uvíznutím“ zabránit; ale zůstat v nich je tvoje volba! Dobrou zprávou je, že nezáleží na tom, na jak dlouho jsi uvízl – správný postoj tě může znovu dostat do pohybu. Zde jsou věci, které mění postoje:
1) Odpuštění. Pocit viny, který následuje po selhání, tě může znehybnit na dlouhou dobu, ale odpuštění tě osvobozuje a uvolňuje tvou energii a tvořivost. Odpuštění má dva rozměry: prvním je, že musíš přijmout Boží odpuštění za svá selhání. Věci, které jsi udělal, ať už je to zrada, zlostná slova, neupřímnost, nedodržené sliby, nevyjádřená láska, utíkání před zodpovědností, zanedbané dítě, rodič nebo partner, či nevyřčená pravda. Upřímné vyznání vždycky přináší Boží odpuštění (viz 1. Janova 1:9). Druhým rozměrem je, že musíš odpustit těm, kteří tě zklamali – rodičům, sourozencům, dětem, nadřízeným, partnerovi, přátelům, nepřátelům atd. Zpřetrhání pout s minulostí obnovuje tvé možnosti v budoucnosti.
2) Víra. Pokud zůstáváš uvíznutý po dlouhou dobu, průlom a pohyb kupředu se ti mohou zdát nemožné. Chybí ti nasměrování, energie a sebevědomí. Co dělat? Získat tažnou sílu vyžaduje odhodlání jednat navzdory svým pocitům. Bůh to nazývá „vírou“ a vždycky na ni reaguje! „…Bůh…se odměňuje těm, kdo ho hledají“ (Židům 11:6). Když jednáš podle toho, čemu věříš, Bůh odmění tvou víru a prožitek víry bude následovat tvé jednání!