„…v soužení buďte trpěliví, v modlitbách vytrvalí.“ Římanům 12:12

Jsme nazýváni „generací mikrovlnné trouby“ a něco na tom je. Vrháme se do života, jako by hořelo! Ale Bůh má svůj vlastní časový plán, a ten se nedá uspěchat. Takže když tě nechá čekat, dávej si pozor na to, co říkáš. Malé kormidlo určuje směr veliké lodi. Stejně tak to, co vyslovuješ, určuje tvůj směr a pomáhá zastavit špatné myšlenky, které by chtěly proniknout do tvé mysli. Mel Weldon řekl: „Moje mysl je zahrada, moje myšlenky jsou semena. Mou sklizní budou buď květiny, nebo plevel.“
Pros Boha, aby ti pomáhal kontrolovat emoce. Pavel napsal: „Z naděje se radujte, v soužení buďte trpěliví, v modlitbách vytrvalí“ (Římanům 12:12). Stížnosti zvětšují problém. Modlitba proměňuje negativní energii v mocnou sílu, jež pracuje pro dobro. Hledej v tom humor. Šalomoun řekl: „…kdežto kdo je dobré mysli, má hody každodenně“ (Přísloví 15:15). Smích rozptyluje napětí, ulehčuje břemeno a naplňuje tvou duši radostí.
Buď vděčný za příležitost učit se. Číňané vidí problémy jako možnosti. V jejich kultuře je stejný symbol pro problémy i pro příležitosti. Šalomoun řekl: „Zahálčivý nebude si péci úlovek, kdežto vzácným jměním pro člověka je píle” (Přísloví 12:27). Uč se ze svých zkušeností, bez ohledu na to, jak obtížné to je. Pamatuj, že některé největší světové objevy a průlomy se zrodily z krizí. Miluj bezpodmínečně. Problémy způsobují lidé a pod tlakem emocí jsme v pokušení rozdávat kolem sebe rány.
Hlavní myšlenka je, že všichni děláme chyby a nikdo není nenapravitelný! Jsi rád, že to tak je? Nauč se vidět lidi Božíma očima. „Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem” (Římanům 12:21). „Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému“ (Římanům 12:10).