„Jak se jmenuješ?“ 1. Mojžíšova 32:28

„Otázal se: ‚Jak se jmenuješ?‘ Odpověděl: ‚Jákob‘. Tu řekl: ‚Nebudou tě už jmenovat Jákob (to je Úskočný), nýbrž Izrael (to je Zápasí Bůh), neboť jsi jako kníže zápasil s Bohem i s lidmi a obstáls‘“ (1. Mojžíšova 32:28-29).
Bůh přinutil Jákoba, aby se podíval na svou pravou identitu. On s ním zápasil ve zjevení toho, kým skutečně byl, a toho, co o něm říkali druzí. Rodiče mu dali jméno a ostatní na něj tak volali, takže uvěřil, že tím vždycky bude. Ale Bůh pro něj měl jiný plán. Poslouchej: nejsi tím, za koho tě považují druzí. Proč by ti měli dávat jméno? Ujasni si, kým jsi před Bohem. Dovol mu, aby určil stupeň tvého úspěchu. Proč bys nemohl žít plně na úrovni svého potenciálu jako druzí? Jsi více než tvoje minulost, více než tvé vzdělání nebo životopis, více než barva tvé pleti, více než tvůj bankovní účet nebo tvé okolnosti. Řekni těm, kdo se na tebe dívají shora a ponižují tě: „Spletli jste si mě s někým jiným. Bůh říká, že jsem princ. A pokud jsem princ, pak mám právo, abyste se mnou tak jednali!“
Zeptáš se: „A je to pravda?“ Ano, Bible říká, že když chodíš s Bohem, jsi součástí královského kněžstva (viz 1. Petrova 2:9). Jsi vítězem (viz 1. Janova 2:13-14). Jsi „…hlavou a ne chvostem, budeš vždycky stoupat výš a neklesneš níž…“ (5. Mojžíšova 28:13). Tak si osuš slzy, zvedni hlavu, narovnej ramena a začni chodit v identitě, kterou ti Bůh dal.