„Nebojte se, máte větší cenu než mnoho vrabců.“ Lukáš 12:7

V učení toho, jak máme žít, Ježíš použil vrabců k objasnění hlavní myšlenky. Podívejme se na ně během několika dalších dnů:
Bezcenný vrabec. „Což neprodávají pět vrabců za dva haléře? A přece ani jeden z nich není zapomenut před Bohem. Ano, i vlasy na vaší hlavě jsou všecky spočteny. Nebojte se, máte větší cenu než mnoho vrabců“ (Lukáš 12:6-7). Ve dnech, kdy Kristus chodil po zemi, se neprodávaly hamburgery, ale vrabci na špejli opečení nad ohněm. Mohl jsi koupit dva za jednu měděnou minci. Ale mohl jsi dostat pět vrabců za dvě měděné mince; prodejce dával pátého zadarmo. Znamenalo to, že byl bezcenný. Co bylo Kristovou hlavní myšlenkou? Jsi cenný v Božích očích! Cítíš, že bys nikomu nechyběl, kdybys tady nebyl; jakoby tvůj život nic neznamenal? Byl bys překvapený, kolik lidí, dokonce i těch velmi známých, zápasí s pocitem méněcennosti a neschopnosti. Když Bůh povolal Jeremjáše, aby byl prorokem, ten objasnil Bohu, že se bojí lidí. Bůh mu tedy řekl: „Neboj se jich, já budu s tebou a vysvobodím tě, je výrok Hospodinův“ (Jeremjáš 1:8).
Když se cítíš bezcenný, usuzuješ, že ostatní to cítí také tak, takže k nim začneš přistupovat ustrašeně, útočně nebo dokonce naštvaně. Jak tomu lze zabránit? Vzpomeň si na svou hodnotu, kterou máš v Božích očích! V jeho lásce není odmítnutí, pouze úplné přijetí. Jsi s ním spojený! Máš přítele na vysokých místech. Ježíš řekl: „Nazval jsem vás přáteli…“ (Jan 15:15). Bude tě každý přijímat? Ne, ale když postavíš svou hodnotu na Boží lásce a přijetí, pak máš svobodu radovat se ze života.