„Hospodin zkoumá srdce všech, postřehne každý výtvor mysli.“        1. Paralipomenon 28:9

Žalmista se modlil: „Bože, zkoumej mě, ty znáš mé srdce, zkoušej mě, ty znáš můj neklid, hleď, zda jsem nesešel na cestu trápení, a po cestě věčnosti mě veď“ (Žalm 139:23-24). Pokud jsi moudrý, chodíš ke svému lékaři na pravidelné prohlídky. A budeš také chodit na pravidelné duchovní „prohlídky“ k Bohu. Ve kterých oblastech? Jde o:
1) Tvé spasení. „Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové“ (2. Korintským 5:17). Bylo někdy ve tvém životě období, kdy jsi činil pokání ze svého hříchu a uvěřil Ježíši, že tě spasil? Vydal ses mu a učinil ho Pánem svého života?
2) Tvůj duchovní život. „Jak jsem si tvůj Zákon zamiloval! Každý den o něm přemýšlím“ (Žalm 119:97). „Co jsi řekl, je důkladně protříbené, tvůj služebník si to zamiloval“ (Žalm 119:140). Čteš Boží Slovo a denně nad ním medituješ? Jsou tvá osobní ztišení důsledná a smysluplná? Pokoušíš se aplikovat principy Písma do každé situace, v níž se ocitneš?
3) Tvou pokoru. Bůh říká: „Přebývám ve vyvýšenosti a svatosti, ale i s tím, jenž je zdeptaný a poníženého ducha, abych oživil ducha ponížených, abych oživil srdce zdeptaných“ (Izajáš 57:15). Dokážeš pohotově rozpoznat, když zhřešíš a smířit se s Bohem? Přiznáš rychle druhým, že ses mýlil? Jsi schopen radovat se z úspěchu druhých, i když sám úspěch nemáš? Vážíš si druhých více než sebe (viz Římanům 12:10)? Žiješ v závislosti na Bohu?