„Netrapte se žádnou starostí…“ Filipským 4:6

Poznej zdroj svých starostí. Vyrůstal jsi v rodině plné strachu, vždycky ses cítil nejistý, nedostatečný, nikdy jsi neslyšel slova ujištění a přijetí? Nasloucháš chronickým pesimistům, slyšíš pouze to, co je špatné a jak moc se to zhorší? Co je zdrojem tvých obav? Co živí tvoje starosti? Dokud nejsi schopen vyjádřit své starosti, nemůžeš se jich zbavit. Když své starosti popíšeš slovy, svlékneš je. Jsou pak nahé a vypadají slabě a nesmyslně.
V románu Pí a jeho život od Yanna Martela se hlavní postava, Piscine neboli Pí, ocitne na moři v záchranném člunu spolu s dvousetkilovým bengálským tygrem. Zatímco je Pí v záchranném člunu, začne rozebírat svůj strach z moře i z tygra. Na závěr dává tuto radu: „Musíš tvrdě bojovat za vyjádření svého strachu. Musíš tvrdě bojovat o to, abys nad ním rozsvítil světlo slov. Pokud to neuděláš a z tvého strachu se stane němá temnota, které se vyhýbáš, nebo se na ni dokonce snažíš zapomenout, otvíráš se dalším útokům strachu. A když s tímto protivníkem nebudeš bojovat, porazí tě.“
Proto strhni oponu a odhal svoje starosti, každou z nich. Podobně jako upíři, nemohou ani starosti vydržet sluneční světlo. Starosti o finance, vztahy, profesi, bezpečí – vykřič je v modlitbě. Vytáhni je ven a přinuť je stát před Bohem. Jak to máš udělat? „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:6-7).