„Nepochybuj a věř!“ Jan 20:27

Bible říká: „Tomáš … jeden z dvanácti učedníků, nebyl s nimi, když Ježíš přišel. Ostatní učedníci mu řekli: ‚Viděli jsme Pána.‘ Odpověděl jim: ‚Dokud neuvidím na jeho rukou stopy po hřebech a dokud nevložím do nich svůj prst a svou ruku do rány v jeho boku, neuvěřím.‘ Osmého dne potom byli učedníci opět uvnitř a Tomáš s nimi. Ač byly dveře zavřeny, Ježíš přišel, postavil se a řekl: ‚Pokoj vám.‘ Potom řekl Tomášovi: ‚Polož svůj prst sem, pohleď na mé ruce a vlož svou ruku do rány v mém boku. Nepochybuj a věř!‘ Tomáš mu odpověděl: ‚Můj Pán a můj Bůh‘“ (Jan 20:24-28).
Zázrak v tomto příběhu nespočívá v tom, že Kristus byl schopen projít zavřenými dveřmi a najednou se zhmotnit v jejich přítomnosti. To je působivé. Ale ještě působivější je, že Kristus se ukázal proto, aby mluvil s pochybovačem! Faktem je, že Ježíš nebyl v té místnosti před osmi dny, kdy Tomáš vyjádřil své pochybnosti ostatním učedníkům. Ale „Hospodin zná smýšlení lidí…“ (Žalm 94:11). Někteří z nás by se podívali na Tomáše a pomysleli si: „Odepište ho, nehodí se na roli učedníka.“ Ale Ježíš to neudělal. Poznal upřímné srdce a hledající duši a objevil se proto, aby odpověděl na jeho otázky.
Tvé pochybnosti tě nevyřazují! Předlož je Pánu v modlitbě a až budeš odcházet z jeho přítomnosti, řekni: „Můj Pán a můj Bůh“ (Jan 20:28).