„… hledejte, a naleznete…“ Matouš 7:7

Abys mohl slyšet Boha, potřebuješ mít:
1) Pravidelný čas a místo. Někteří dávají přednost ránu: „… ráno má modlitba přichází k tobě“ (Žalm 88:14). Jiní se rádi modlí večer: „… pozdvižení mých rukou jak večerní oběť“ (Žalm 141:2). Další upřednostňují setkávání s Bohem během dne: „Večer, zrána, za poledne lkám a sténám“ (Žalm 55:18). Najdi si prostě čas a místo, které jsou pro tebe nejvhodnější. Kolik času by sis měl udělat? Tolik, kolik potřebuješ. Tvůj čas s Bohem by měl být dostatečně dlouhý na to, abys mohl říci vše, co říci potřebuješ, a také dostatečně dlouhý na to, aby Bůh mohl říci to, co chce on.
2) Otevřenou Bibli. Než začneš číst Bibli, modli se. Nesnaž se v Písmu hledat své vlastní nápady, pátrej po Božích myšlenkách. „… budeš-li ji hledat jako stříbro a pátrat po ní jako po skrytých pokladech, tehdy pochopíš, co je bázeň před Hospodinem…“ (Přísloví 2:4-5). Zdá se, že Bůh nám posílá svá poselství tak, jako to dělal s manou: pravidelně jednu denní porci. Uděluje nám „pokyn tady, pokyn tam, pravidlo tady, pravidlo tam, malou lekci tady, malou lekci tam“ (Izajáš 28:10, přel. z angl.). Dávej přednost hloubce před délkou. Čti, dokud tě nějaký verš „nezasáhne“. Pak zastav a rozjímej o něm. Porozumění přichází postupně během celého života.
3) Naslouchající srdce. Jakub napsal: „Kdo se však zahledí do dokonalého zákona svobody a vytrvá, takže není zapomnětlivý posluchač, nýbrž také jedná, ten bude blahoslavený pro své skutky“ (Jakub 1:25). Víme, že posloucháme Boha, jestliže lidé v našich životech vidí to, co čteme v Bibli.