„… vychovávejte je v kázni a napomenutích našeho Pána.“ Efezským 6:4

Navigace pro rodičovství. Dnešní rodiče čelí specifickým problémům, jakým nečelila žádná jiná generace. Ale Boží Slovo je nadčasové, takže:
1) Vyžaduj kázeň. „Vždyť Hospodin domlouvá tomu, koho miluje…“ (Přísloví 3:12). Jeden slavný evangelista vzpomíná, že když vyrůstal, jeho matka měla pásek, který visel u nich doma na zdi. Nad ním bylo napsáno: „Potřebuji tě každou hodinu.“ Nauč své dítě, že každé rozhodnutí přináší následky. A nechraň jej před následky, protože v životě mu jen tak neprojde, když něco udělá špatně.
2) Uč dítě Božím cestám. „Zasvěť už chlapce do jeho cesty, neodchýlí se od ní, aní když zestárne“ (Přísloví 22:6). Dej mu ochutnat příchuť Božích věcí dokud je malé. Až bude starší, svět nebude schopen uspokojit jeho chutě.
3) Svěř dítě Pánu. To není snadné; je to jako dovolit mu, aby poprvé řídilo rodinné auto. Ale přijde okamžik, kdy ne ty, ale Bůh musí k němu promluvit a vést ho. Buď se to naučí bezbolestně, nebo tvrdým způsobem. Ale i kdyby sešlo z cesty, Bůh zaslibuje, že se znovu vrátí (viz Jeremjáš 31:16-17). Proto se modli: „Pane, teď je mé dítě tvoje. Učil jsem ho a byl jsem mu příkladem, teď ho dávám tobě. Jednej s ním podle své dokonalé vůle.“ Znamená to, že od toho okamžiku bude všechno v pořádku? Možná ano, ale možná ne. Ale stejně jako pilot, jenž při řízení letadla spoléhá na přístroje, musíš stát na Božím Slovu a nechat jej v Boží péči.