„Jsme sice jisti svým dobrým svědomím…“ Židům 13:18

Poplašná požární zařízení mají vnitřní spínač, jenž se aktivuje světelným paprskem. Dokud světlo dopadá na fotosenzitivní přijímač nepřetržitě, detektor je v klidu. Ale pokud kouř, vlhkost nebo hmyz paprsek třeba jen na zlomek vteřiny přeruší, rozezní se poplašný signál. To, zda budeš alarmu věnovat pozornost nebo ne, může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.
Tvoje svědomí funguje na stejném principu. Pokud hřích přeruší spojení mezi tebou a Bohem, svědomí ti signalizuje, že něco není v pořádku. V té chvíli bys měl děkovat Bohu: tím, že se cítíš špatně, ti pomáhá, aby ses mohl cítit dobře. Jenom blázen by vypnul alarm nebo se snažil rozvíjet schopnost spát při jeho zvuku. Některé věci nemusí být špatné samy o sobě, ale mohou být pro tebe špatné vzhledem k tomu, co Bůh s tebou zamýšlí do budoucnosti. To znamená, že existují věci, které ostatní dělat mohou, ale ty ne. Takže netrucuj, ale raduj se, že Bůh má pro tebe připravené velké věci.
Jedno francouzské přísloví říká, že neexistuje žádný polštář tak měkký, jako čisté svědomí. Když budeš naslouchat vlastnímu svědomí, zabrání ti to vydat se špatnou cestou. Pokud budeš jednat nezávisle, svědomí ti nedovolí, aby ses ve svém rozhodnutí cítil dobře. Než něco uděláš, polož si vždy otázku, jak to ovlivní tvou důvěru v Boha? To ti pomůže rozhodovat se správně. V Bibli se píše: „… jestliže nás srdce neobviňuje, máme svobodný přístup k Bohu; oč bychom ho žádali, dostáváme od něho, protože zachováváme jeho přikázání…“ (1. Janova 3:21-22).