„Kdo své milosrdenství bližnímu odepírá, ten opouští bázeň Všemocného.“ Jób 6:14

V létě 1989 získal paraplegik Mark Wellman národní uznání za zdolání vysoké žulové stěny El Capitan v Yosemitském národním parku. Sedmý, a zároveň poslední, den výstupu titulky v „The Fresno Bee“ hlásaly: „Projev žulové vůle.“ U titulku byla fotografie Marka Wellmana, neseného na ramenou jeho společníka ve šplhání, Mika Corbetta. Popisek pod fotografií uváděl: „Paraplegik s partnerem dokázali, že žádná zeď není příliš vysoká na to, aby nemohla být zdolána.“ Většina lidí ale nevěděla, že Mike Corbett byl na El Capitan již třikrát, a nyní tam vyšplhal znovu, aby pomohl Markovi Wellmanovi.
Pochopení se zajímá o naše zápasy; podpora nám dává sílu v těch zápasech zvítězit. Pochopení říká: „Rozumím tomu, čím procházíš a jsem tu pro tebe.“ Naplňuje to dvě základní potřeby: potřebu porozumění a potřebu uznání našich pocitů.
Když nám život uštědří ránu, je to chvíle, kdy potřebujeme přátele nejvíce. Jób volal uprostřed svého utrpení: „Kdo své milosrdenství bližnímu odepírá, ten opouští bázeň Všemocného” (Jób 6:14). Nikdo z nás se neobejde bez pochopení a podpory, protože všichni klopýtáme a potřebujeme, aby nám někdo pomohl znovu vstát. Proto musíme dávat pochopení a podporu druhým, a zároveň sami musíme být ochotni je přijmout.
Pavel řekl: „Proto je nyní spíše třeba, abyste mu odpustili a potěšili ho…“ (2. Korintským 2:7). Začít a udržovat opravdové přátelství vyžaduje milost. Ale dobrou zprávou je, že se po tobě nikdy nebude chtít, abys dával druhým víc milosti, než kolik jí Bůh dal tobě.