„Především střez a chraň své srdce …“  Přísloví 4:23

Dnes se často mluví o organizaci času, správě financí, udržování hmotnosti atd. Ale co kontrola mysli? Neměli bychom se víc starat o správu své mysli než o cokoliv jiného? Ježíš to dělal. Střežil vstupní bránu svého srdce tím, že odmítal ustoupit ve třech následujících oblastech:
1) Jednání lidí, kteří jej chtěli využít pro své vlastní záměry. „Když Ježíš poznal, že chtějí přijít a zmocnit se ho, aby ho provolali králem, odešel opět na horu, zcela sám“ (Jan 6:15). Většině z nás by se líbila myšlenka, že bychom se mohli stát „králem“. Dokonce, i kdybychom to odmítli, potěšila by nás taková nabídka! Ježíš to vnímal jinak.
2) Naivita těch, kdo jej chtěli ušetřit. Když Ježíš učedníkům oznámil, že zemře na kříži, Petr měl námitky. Nedokázal pochopit nutnost kříže a Ježíš vyřkl jednu ze svých nejtvrdších výtek: „Jdi mi z cesty, satane! Jsi mi kamenem úrazu, protože tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka!“ (Matouš 16:23).
3) Pohrdání těch, kteří jej nepoznali nebo mu nevěřili. Než Ježíš vzkřísil dívku z mrtvých, řekl lidem v domě: „Nezemřela, ale spí“ (Lukáš 8:52). Jaká byla jejich reakce? Posmívali se mu. Ježíš musel čelit pohrdání stejně jako my všichni. Ale na rozdíl od většiny z nás pohrdání odmítal přijmout. Všimni si jeho odpovědi: „Ale on všecky vyhnal…“ (Marek 5:40). Pochybnosti, kritika a pohrdání nesměly mít místo ani v dívčině domě, ani v Kristově mysli. Jak je to s tvou myslí?