„Tu k němu přišli s ochrnutým; čtyři ho nesli.“ Marek 2:3

Jednoho dne Ježíš kázal v jednom domě v Kafarnaum. „Tu k němu přišli s ochrnutým; čtyři ho nesli“ (Marek 2:3).
Ten ochrnutý muž se chtěl hýbat, ale nemohl. Stejně se projevuje i duchovní ochrnutí. Uvnitř víš, že máš vše, co potřebuješ k úspěchu, ale tvůj duch nereaguje. Co se děje? Neustálý stres vyvolává tlak, který se nakonec změní ve frustraci a neustálá frustrace vede k vyčerpání. Cítíš se nemastně neslaně. Pro nic se nedokážeš nadchnout. Jeden den je jako druhý, až nakonec začneš věřit, že se ti nikdy nic nepodaří. Nezáleží na tom, jestli žiješ v panském sídle nebo v blátěné chatrči; pokud nemáš svobodu ducha, žiješ jako ve vězení.
Existují různé druhy duchovního ochrnutí. Například ochrnutí, při němž se tvé emoce stávají nekontrolovatelnými. Nedokážeš si udržet to, co potřebuješ, například práci nebo vztah. Víš, že něco je špatně, ale nejsi schopen dát to do pořádku. Jiný druh duchovního ochrnutí pramení z mentálního, citového a fyzického vyčerpání. Když lidé z tebe neustále čerpají, může se stát, že nakonec vyschneš. Nemůžeš být povzbuzením pro druhé, pokud nebudeš svou vlastní studnu neustále doplňovat z pramene.
Odmítni strávit další den ve stavu ochrnutí, vyčerpání a mimo kontrolu. Stejně jako muž v dnešním příběhu, i ty najdeš odpověď u Ježíše. On dává radost, svobodu a životní smysl. „Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly … běží bez únavy, jdou bez umdlení“ (Izajáš 40:31). Musíš ale udělat svůj díl: „Ale vy, milovaní, budujte svůj život na přesvaté víře, modlete se v Duchu svatém, uchovejte se v lásce Boží…“ (Juda 20–21).