„… každý dobrý strom dává dobré ovoce…“ Matouš 7:17

Zamysli se na chvíli nad těmito dvěma otázkami:
1) Jak reaguješ na špatné zacházení? Jeden člověk se každé ráno zastavil u novinového stánku, aby si koupil noviny. Muž za okénkem byl vždycky nepříjemný, ale zákazník se k němu pokaždé choval pěkně. Když se ho kamarád zeptal, proč zůstává vůči takové hrubosti stále laskavý, odpověděl: „Proč bych měl dovolit, aby mi jeho postoj diktoval, jaký postoj budu mít já?“
2) Jak reaguješ na pokušení? Možná řekneš: „Zamilovala jsem se do něho. Vím, že je to špatné, protože je ženatý, ale nemohu si pomoci.“ Samozřejmě, že si můžeš pomoci! Věnuj hodinku času a poslechni si vyprávění některých žen, jak přišly o manžela kvůli nevěře. Podívej se do očí jejich dětem. Uslyšíš o zradě a v jejich očích spatříš bolest kvůli porušeným slibům. Když to uděláš, začneš přemýšlet jinak! V Bibli máme příkaz: „Žijte z moci Božího Ducha, a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše přirozenost“ (Galatským 5:16).
Ve kterékoli chvíli můžeš svou mysl obrátit k Bohu a tvé myšlenky se promění. Pocity a myšlenky jsou jako rozmazlené děti: může to chvíli trvat, než se změní, ale pokud budeš mít mysl stále „upřenou“ k Bohu, postupně se srovnají. Když se pak ohlédneš zpět, budeš rád, že ses nechal vést Bohem, a ne svými impulsy. Je to, jako by tu byla síť nazvaná SDS (síť Ducha svatého), na kterou se kdykoliv můžeš napojit. Když budeš prosit Boha, aby vedl tvé myšlenky, tak se potom zastav a naslouchej tomu, co říká; a on tě povede.