„Nesmýšlejte výš, než je komu určeno…“ Římanům 12:3    

Další věcí, která nám brání sloužit druhým, je pýcha. Když jsi pyšný, nezáleží ti na tom, co si myslí a co cítí ostatní. Pyšní lidé se s druhými jen zřídka sejdou na společném základě. Nepovažují to za nutné, protože svůj základ považují za vyšší a nepotřebují se snižovat na úroveň někoho jiného. Čekají, že druzí přijdou za nimi. Justice Louis D. Brandeis řekl: „Devět z deseti vážných sporů vzniká z nedorozumění. Jeden nezná fakta, jež druhý považuje za důležitá, nebo má jiné nedostatky v hodnocení jeho názorů.“ To je podstata staré písně Beatles „I Get By with a Little Help from My Friends“ („Stačí mi malá pomoc od přátel“).
Je směšné, když si někdo myslí, že zná všechny odpovědi. Takoví lidé se stávají tvrdohlavými, úzkoprsými a pyšnými. Naslouchají jen vlastním myšlenkám a ignorují rady a návrhy druhých. Pokud se budeš uzavírat jen do vlastního pohledu, když budeš zastávat postoj „buď to bude po mém, nebo vůbec ne“, budou se od tebe lidé odvracet. Abys je získal, musíš být ochoten budovat vztahy.
Z písmen anglického slova „silent“ (tichý) je možné vytvořit i slovo „listen“ (naslouchat). Vztahy se budují nasloucháním, láskou k lidem, učením se od druhých a tím, že lidé ze setkání s tebou odcházejí lepší, než byli předtím. „Bude-li naslouchat moudrý, přibude mu znalostí, a rozumný získá schopnost porozumět…“ (Přísloví 1:5).