„… kdo se prohřešil … On sám, nebo jeho rodiče?“ Jan 9:2

„Jeho učedníci se ho zeptali: ‚Mistře, kdo se prohřešil, že se ten člověk narodil slepý? On sám, nebo jeho rodiče?‘ Ježíš odpověděl: ‚Nezhřešil ani on ani jeho rodiče; je slepý, aby se na něm zjevily skutky Boží‘“ (Jan 9:2–3).
Když je někdo obětí sebezničujících návyků, občas říkáme: „Mají to v rodině.“ Psychiatři tvrdí, že devadesát procent těch, kdo zneužívají druhé, bylo samo zneužíváno; oni jenom „vrací“, co se stalo jim. Říkají také, že pokud byl ve tvé rodině alkoholismus nebo drogová závislost, zdědil jsi návykový gen; to znamená, že je pro tebe mnohem riskantnější se napít nebo okusit drogu.
Všimni si ale, že Ježíš se nenechal vtáhnout do diskuse o „vlastním či zděděném“ hříchu. V podstatě řekl: „Je to prostě pro Boha příležitost, aby toho člověka osvobodil a ukázal tak svou lásku a milost.“ Takže i když pro tebe je možná tvůj problém příliš velký, pro Boha není. Pro něj je to jen odrazový můstek, aby mohl prokázat ve tvém životě svou milost. „Kdo je (ponořen) v Kristu, je nové stvoření (zcela nově stvořená bytost). Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!“ (2. Korintským 5:17). Bůh neplánuje tvou budoucnost podle tvé minulosti. Do chvíle, než ses setkal s Ježíšem, jsi byl duchovně mrtvý. Proto řekl: „Musíte se narodit znovu“ (Jan 3:7).
Od okamžiku znovuzrození nad tebou minulost nemá moc (kromě té, kterou jí sám dáš). To znamená, že můžeš prolomit bludný kruh.