„… budete-li mít víru a nebudete pochybovat…“ Matouš 21:21

Pochybnosti jsou branou, jíž do tvého života vstupuje satan. To způsobuje, že se tvůj „boj víry“ mění v „útěk z víry“. Když se v tobě zabydlí strach, zmatek, sklíčenost a zoufalství, připraví tě o důvěru, radost a pokoj. Není ale pochybování lidské? Ovšemže je, a v tom je i satanova lest! „Kdo nevěří Bohu, dělá z něho lháře, protože nevěří svědectví, které Bůh vydal…“ (1. Janova 5:10). Tvé pochybnosti odhalují nedostatek důvěry v to, co Bůh říká.
Jak tedy přestat pochybovat? Stejně jako v případě každého jiného hříchu: uznat, že máš problém a něco s tím udělat. Pochybnosti nemůžeš porazit přesvědčováním nebo dokonce vzdorem. Zbavíš se jich jen tehdy, když se jich naprosto zřekneš. Snaha přemáhat jednu pochybnost po druhé je jako snaha alkoholika napít se jen jednou za čas. To nefunguje! Správné řešení má dvě fáze:
1) Začni rozhodnutím jednou provždy. Zcela se vzdej práva pochybovat o kterémkoliv Božím zaslíbení: „Od tohoto okamžiku nebudu o Bohu nikdy pochybovat!“ To znamená věřit, že když mu cokoli odevzdáš, on to vezme a bude s tím jednat.
2) Prohlas ve víře: „Pane, věřím naprosto každému tvému slovu!“
Může se stát, že ti i potom pochybnost zaklepe na dveře? Ano, ale ty ji nepouštěj dál! Místo toho stůj „… se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého“ (Efezským 6:16). Netrap se pochybnostmi, nesnaž se s nimi zápasit nebo je přemáhat rozumem. Místo toho si opakuj své biblické vyznání víry, ignoruj pocity a důvěřuj Bohu, že splní to, co říká.