„… svlečte ze sebe starého člověka…“ Koloským 3:9

V Bibli se píše o „odkládání“ některých hříchů a potom o „oblékání“ určitých Kristových vlastností. Pojďme se s pomocí této metafory o oblékání zamyslet nad tím, co podle Bible máme svléknout:
1) Vztek. Jaká je v současné době úroveň tvé vznětlivosti? Dáš se snadno vydráždit nebo je to obtížné? Jak jsi na tom s hořkostí a neodpuštěním? Když tě někdo zraní, útočíš, nebo se stáhneš? Zlepšuje se tvá schopnost zvládat vztek, zhoršuje se, nebo se nemění?
2) Strach. Na jaké úrovni se na stupnici od jedné do deseti v současné době nachází tvá odvaha? Jsou tvé obavy o peníze, zdraví, zaměstnání nebo o to, co si lidé o tobě myslí, větší nebo menší? Dovolíš, aby ti obavy o tyto věci zabránily dělat to, co Bůh chce? Máš pocit, že tě tvé obavy motivují k častějším modlitbám?
3) Chamtivost. To je jen nezvládnutá touha. Zlepšuje se tvá schopnost sebeovládání, zhoršuje se, nebo se nemění? Žiješ ve větší otevřenosti a skrýváš méně, než jsi byl dříve zvyklý? Žiješ život více ve světle? Zjišťuješ, že to, po čem toužíš a z čeho se raduješ, je ve stále větším souladu s tím, co po tobě Bůh chce?
4) Povýšenost. Jsi stále méně zaujatý sám sebou? Stává se ti, že stále víc přemýšlíš o jiných lidech, o Bohu a o tom, co pro tebe udělal? Jak často se při rozhovoru zmiňuješ o kladných vlastnostech druhých místo o vlastnostech negativních? Působíš tvrdě, unaveně nebo cynicky? Trávíš službou druhým více času nebo méně?
Požádej Boha, aby ti pomohl nahlédnout do vlastního srdce a dal ti milost vyrovnat se s tím, co tam najdeš.