„Nitro člověka se sytí ovocem úst, sytí je úroda rtů.“ Přísloví 18:20

To, co řekneš během prvních pěti minut, může určit atmosféru pro následující hodiny. Dobří řečníci vědí, že potřebují zaujmout pozornost publika během prvních pěti minut, jinak mohou přijít o možnost jej ovlivnit nebo přimět ke spolupráci.
Stejný princip platí i v rodině. Prvních pět minut ráno může určit, jak spolu toho dne budou matka a děti vycházet. Nabručenost nebo stížnosti během snídaně mohou jejich vztah narušit na celé hodiny. Když večer přijde manžel z práce, způsob, jakým pozdraví manželku, může ovlivnit atmosféru mezi nimi na celý večer. Jestliže si zamumlá pod vousy: „Už zase špagety,“ mohou být na ostří nože, dokud nepůjdou spát.
U tebe doma to tak ale být nemusí! Když se vracíš ke svým blízkým, můžeš zkontrolovat své postoje a srovnat svou náladu dřív, než vstoupíš do dveří. Je v pořádku podělit se o své starosti, obecně ale platí, že bys měl pracovní problémy nechat v práci. Polož si otázku: těší se tvá rodina, až přijdeš večer domů? Jestliže ne, proč? Trocha citlivosti z tvé strany může mnoho změnit a přinést ti skvělý užitek.
V Bibli čteme: „Zhrzený bratr je nepřístupnější než pevná tvrz a sváry jsou jako závora paláce. Nitro člověka se sytí ovocem úst, sytí je úroda rtů. V moci jazyka je život i smrt…“ (Přísloví 18:19–21). Proto si pamatuj: záleží na prvních pěti minutách.