„Pobídni Izraelce, ať táhnou dál.“ 2. Mojžíšova 14:15

Mojžíš měl před sebou moře, za zády faraónovy vozy a řekl Izraelcům: „‚Nebojte se! Vydržte a uvidíte, jak vás dnes Hospodin zachrání. Jak vidíte Egypťany dnes, tak je už nikdy neuvidíte. Hospodin bude bojovat za vás a vy budete mlčky přihlížet.‘ Hospodin řekl Mojžíšovi ‚Pobídni Izraelce, ať táhnou dál‘“ (2. Mojžíšova 14:13–15). Všimni si, že Bůh jim řekl dvě věci. Zaprvé, že za ně bude bojovat. Zadruhé, že musí jít kupředu navzdory svému strachu.
Když čelíš neznámému, je normální cítit strach. Právě tehdy ale potřebuješ vložit svou důvěru v Boha! Aby mohl naplnit zaslíbení, která ti dal, musíš dělat to, co ti přikázal.
Jak se můžeš vypořádat se změnami? Třemi způsoby:
1) Zaměř se na dlouhodobý přínos místo na krátkodobé nepohodlí.
2) Buď k sobě upřímný ohledně toho, co opravdu cítíš a z čeho máš v souvislosti se změnou strach; předlož to v modlitbě Bohu.
3) Zůstávej otevřený pro nové myšlenky a odmítej být ovlivňován zkostnatělými mysliteli. Stůj na verši: „Rozšiř místo ve svém stanu, ať napnou stanové houně tvých příbytků. Nerozpakuj se! Natáhni svá stanová lana a upevni kolíky. Rozmůžeš se napravo i nalevo…“ (Izajáš 54:2–3). Bůh se nemění, ale hýbe se! Abys uspěl, musíš se pohybovat s ním.