„Nestěžujte si jeden na druhého…“ Jakub 5:9

Z čehokoliv, co děláš dlouhodobě, se časem stane návyk. Proto Jakub napsal: „Nestěžujte si jeden na druhého…“ (Jakub 5:9). Spisovatel Jon Gordon říká: „Když se rozhodneš, že si nebudeš stěžovat, nezpůsobí to, že všichni kolem tebe budou šťastnější … Umožní ti to ale prožívat více radosti, pokoje, úspěchu a dobrých vztahů.“ Proto když se věci nedaří, dělej místo reptání toto:
1) Buď vděčný. Když budeš denně děkovat za tři věci, v nichž ti Bůh požehnal, dodá ti to energii a budeš šťastnější. Je nemožné být vděčný a negativní zároveň.
2) Povzbuzuj druhé. Místo aby sis stěžoval na to, co lidé dělají špatně, zaměř se na to, co dělají dobře. „Klademe vám na srdce, bratří … těšte malomyslné, ujímejte se slabých, se všemi mějte trpělivost“ (1. Tesalonickým 5:14). Je v pořádku kritizovat lidské slabosti, pokud to vyvážíš trojnásobným množstvím chvály.
3) Zaměř se na úspěch. Začni si psát deník svých úspěchů. Každý večer, než půjdeš spát, si zapiš něco dobrého, co se ti ten den stalo, nebo něco, čeho jsi dosáhl a jsi na to hrdý. Později to může být povzbuzující čtení. Jedno staré pravdivé rčení říká: „Lidé nic nenásledují tolik jako něčí úspěch.“ Když se zaměříš na úspěch, připravíš tím půdu pro další, aby tě mohli následovat.
4) Nauč se pouštět věci. Místo toho, aby ses trápil tím, co nemůžeš změnit, zaměř se na to, co můžeš ovlivnit. Když přestaneš všechno kontrolovat a vložíš svůj život do Božích rukou, věci budou moci začít fungovat.
5) Využívej moc modlitby. Pavel napsal: „V každý čas se v Duchu svatém modlete a proste, bděte na modlitbách a vytrvale se modlete a přimlouvejte…“ (Efezským 6:18). Modlitba snižuje stres, zvyšuje pozitivní energii a zlepšuje zdraví. Když jsi pod tlakem, místo toho, aby sis stěžoval, napoj se na Boží moc a dobij své baterie.