„Potom půjdu ke králi, třebaže to není podle zákona. Mám-li zahynout, zahynu.“        Ester 4:16

Ester, židovská dívka provdaná za pohanského krále, porušila dlouhodobou tradici. Vstoupila do manželova trůnního sálu, řekla, co si myslí, a zachránila svůj lid před vyhlazením. Jedna dívka zachránila národ, protože byla ochotná riskovat všechno.
Připadáš si neschopný? Myslíš si, že „tuhle věc by měl udělat někdo jiný“ než ty? V tom případě si přečti slova, která napsal duchovní Edward Everett Hale: „Jsem pouze jeden, ale to znamená, že jsem jeden. Nemohu udělat všechno, ale mohu udělat něco; a protože nemohu udělat všechno, neodmítnu udělat to něco, co udělat mohu.“ Kolik lidí bylo potřeba k záchraně umírajícího muže na cestě do Jericha? Jednoho laskavého Samařana. Kolik lidí bylo potřeba ke konfrontaci faraóna a vyvedení Izraelců z Egypta? Jednoho muže, Mojžíše.
Jeden respektovaný odborník na vůdcovství napsal: „Bůh do tebe vložil vizi. Je tvoje a nikoho jiného. Potvrzuje tvou jedinečnost. Jsou v ní zahrnuty tvé schopnosti a možnosti. Jenom ty jí můžeš dát život. Jenom ty ji můžeš žít. Když ji neobjevíš, nepřevezmeš za ni zodpovědnost a nebudeš podle ní jednat, ovlivní to negativně jak tebe, tak i ty, kteří by z tvé vize měli prospěch.“ Básník John Greenleaf Whittier napsal: „Ze všech smutných slov, která kdy jazyk vysloví a pero napíše, jsou nejsmutnější tato: ‚To mohlo být.‘“
Co bude, až zestárneš a ohlédneš se zpět? Budeš mít pocit, že jsi strávil život usilováním o naplnění očekávání druhých lidí? Nebo budeš vědět, že jsi ho prožil naplno, protože jsi usiloval o naplnění své Bohem dané vize? Zamysli se nad tím teď, dokud je ještě čas změnit směr.