„… setřeste prach se svých nohou…“ Marek 6:11

Zde je dobrá rada, kterou dal Ježíš svým učedníkům: „A které místo vás nepřijme a kde vás nebudou chtít slyšet, vyjděte odtamtud a setřeste prach se svých nohou…“ (Matouš 10:14).
Když zažiješ odmítnutí, máš dvě možnosti: buď dovolíš, aby to ovlivnilo tvou sebeúctu a sebevědomí, nebo to „setřeseš“ a půjdeš dál. Ježíš tady nemluvil o upřímných, kteří nerozumí, ale o pyšných, kteří odmítají pravdu. Řekl: „Nenechte se na své cestě zastavit a odvést od toho, co máte vykonat.“ Když Pavel ztroskotal na ostrově Malta, sbíral dřevo na oheň a uštknul ho had. Ostrované si okamžitě mezi sebou začali říkat: „Ten člověk je určitě vrah. I když se zachránil z moře, bohyně odplaty nedovolila, aby zůstal na živu“ (Skutky 28:4). Jaká byla Pavlova reakce? „Ale Pavel setřásl hada do ohně a nic zlého se mu nestalo“ (Skutky 28:5). Co o něm ostrované říkali potom? „… změnili názor a začali říkat, že je to bůh“ (Skutky 28:6, B21).
Lidské názory se mění jako vítr. Tak si dej pozor, aby ses nenadýmal chválou od lidí, nebo tě jejich kritika strhne dolu. Boží vůlí pro tebe je pomáhat druhým. Když tvou pomoc přijmou, poskytni ji. Pokud ne, běž tam, kde tě přijmou a ocení. Ježíš řekl „Amen, amen, pravím vám, kdo přijímá toho, koho pošlu, mne přijímá“ (Jan 13:20). Konec konců to nejsi ty, koho odmítají, ale toho, který tě poslal. Když si toho budeš vědom, dodá ti to sebedůvěru a klid mysli.