„Když je propustil, vystoupil na horu, aby se o samotě modlil.“ Matouš 14:23

Ježíš propustil zástup posluchačů a učedníků, aby strávil čas v modlitbě se svým Otcem. Výsledkem bylo, že když se vrátil k lidem, měl moc konat zázraky.
Vzpomeň si, jak tě před startem letadla letuška upozorní, že pokud by se letadlo dostalo do problémů, musíš si nejprve sám dobře nasadit kyslíkovou masku, a teprve potom můžeš s nasazenou maskou pomáhat jiným. Ostatně, jak bys mohl někomu pomáhat, kdybys sám neměl dostatek kyslíku? Staráš se nejprve o své vlastní fungování? Pokud ne, začni, než vyhoříš. Nedělej si iluze, že lidé poznají, kdy už máš všeho nad hlavu. Ozvi se, jinak na tebe budou valit další problémy a odpovědnosti. Osobní růst začíná zvládáním vlastního života. Přetíženým lidem se nedaří v manželství, ve službě, ani ve vedení podniku. Nezvládají rodičovství, partnerské vztahy, ani osobní úsilí. Je to stejné jako s letadlem, také nevzlétne, když bude přetížené zavazadly.
Pokud je tvou motivací zalíbit se jiným, či udělat dojem, naložíš si příliš mnoho a nedostaneš se k výšinám, které pro tebe Bůh připravil. Nebo se zhroutíš, protože jsi ignoroval své limity. Nemusíš se zapojovat do všech aktivit! Co myslíš, zakusil Ježíš nepochopení, když propustil zástup? Pravděpodobně ano. Ty budeš muset udělat někdy stejné rozhodnutí. Lidé, kteří neuznávají tvé potřeby a nerespektují tvé záměry, tě vyčerpají, svedou z cesty a nedovolí ti vzlétnout. Jaká je tedy odpověď? Dávej, kolik můžeš, a uč se, kdy máš říct: „Dost!“