„Zaradoval jsem se, když mi řekli: Půjdem do Hospodinova domu!“ Žalm 122:1

Lidé se dostanou na okraj společenství z mnoha důvodů. Někdy mají špatný pocit, protože si myslí, že jejich víra není taková, jaká by měla být. Nebo stále zápasí s nějakými problémy. Anebo upadají do deprese, protože to vypadá, že všem se daří, jen jim ne.
Nenech se odradit, nevzdaluj se od duchovní rodiny! Potřebuješ její lásku a podporu. Potřebuješ od nich slyšet: „Dokázali jsme to a díky Boží milosti to zvládneš i ty.“ Bible varuje: „Nezanedbávejte společná shromáždění, jak to někteří mají ve zvyku…“ (Židům 10:25). Řecké slovo „zanedbávat“ pochází ze tří slov, která se dají přeložit jako „mimo“, „dole“ a „vzadu“. To je celkem dobrý popis někoho, kdo se cítí být mimo sbor, duchovně a emocionálně na dně a daleko za všemi ostatními. Ve chvíli, kdy tohle cítíš, ti satan našeptává: „Zůstaň dneska doma, nemusíš jít do společenství církve za všemi těmi dobrými lidmi.“ Když se satanovi podaří tě oddělit od jiných věřících v době, když je nejvíc potřebuješ, může ti uloupit to, co má pro tebe Bůh připraveno. Jistě, můžeš zůstat doma, číst si Bibli nebo si pustit nějaké křesťanské vysílání v rozhlase nebo televizi. Ale obklopen svou duchovní rodinou dostaneš odpovědi, zakusíš radost a přijmeš povzbuzení, která nikde jinde nenajdeš.
Když jsi na dně, je společenství církve tím posledním místem, kde by tě chtěl satan vidět. Ví, že když tam půjdeš, Pánova přítomnost se tě dotkne a ty budeš schopen vyškrábat se z jámy, kam jsi spadl. Takže, běž do společenství církve!