„…může pomoci těm, na které přicházejí zkoušky.“ Židům 2:18

Hrozí ti exekuce domu? Ježíš neměl, kde by hlavu složil. Zneužil tě někdo? Ježíš žil mezi otroky a platil daně cizímu císaři.
Co když jsi ale v opačné situaci a zodpovídáš za provoz úspěšného podniku? Může se to týkat Ježíše? Ano. On založil a řídil vlastní organizaci – sedmdesát mužů a kolektiv žen, kteří jej materiálně podporovali a viděli v něm vůdce. Jsi zodpovědný za účetnictví a nábor personálu? Ježíš ví, že být vedoucím není snadné. V jeho skupině byli jak zélóta, který nenáviděl Římany, tak i výběrčí daní, který pro ně pracoval. A co napětí v rodině? „Když to uslyšeli jeho příbuzní, přišli, aby se ho zmocnili; říkali totiž, že se pomátl“ (Marek 3:21). Stalo se ti, že tě někdo neprávem obvinil? Víš, co se dělo v noci před Ježíšovou smrtí? „Velekněží a celá rada hledali křivé svědectví proti Ježíšovi, aby ho mohli odsoudit k smrti“ (Matouš 26:59).
Ježíš prožil každou situaci lidského života: „… všechno to utrpení, všechny zkoušky“‘ (viz Židům 2:18, přel. z angl.). Max Lucado napsal: „Ježíš byl natolik rozzlobený, že vyčistil chrám, natolik rozrušený, že plakal na veřejnosti, natolik veselý, že jej nazvali pijákem vína, natolik podmanivý, že k sobě přitahoval děti, natolik chudý, že si minci k ilustraci kázání musel vypůjčit, natolik radikální, že ho vyhodili z města, natolik zodpovědný, že se postaral o svou matku, natolik vydaný pokušením, že znal zápach satana a prožil takovou úzkost, až potil krev.“
Z jakého důvodu Ježíš zakoušel nejhorší pozemské utrpení? Abys nepochyboval o tom, že on: „… sám prošel zkouškou utrpení, může pomoci těm, na které přicházejí zkoušky“ (Židům 2:18). Takže i dnes Ježíš slyší tvé volání.