„A znovu, potřetí, zavolal Hospodin Samuela.“ 1. Samuelova 3:8

Při příchodu na tuto planetu nemáš předem vyjasněné své povolání a tvá obdarování nejsou rozvinutá. Rozpoznat Boží povolání obvykle znamená cestu pokusů a omylů.
Samuela Bůh volal čtyřikrát, než chlapec poznal, že jde o jeho hlas. Než se Petr vydal pěšky po vodě, řekl: „‚Pane, jsi-li to ty, poruč mi, ať přijdu k tobě po vodách!‘ A on řekl: ‚Pojď!‘“ (Matouš 14:28–29). Plyne z toho následující poučení – ty nejsi zodpovědný za „chození po vodě“, zodpovědnost nese Ježíš! Není to tak, že bys měl mít kdykoliv k dispozici moc učinit, cokoliv se ti zachce. Než se rozhodneš „vystoupit z lodi“, raději se ujisti, zda jsi pro to povolán a zda ten, kdo tě povolává, je Ježíš. Bůh očekává víc než impulzivní jednání.
Někdy děláme unáhlená rozhodnutí ohledně vztahů, financí nebo zaměstnání a následně se je snažíme logicky vysvětlit pozlátkem duchovního jazyka. Riskantní jednání je v mnoha příručkách pro sebezdokonalování vnímáno jako chvályhodné. Pro křesťana však má být podstoupení rizika přímou odezvou na Boží hlas. Jestli jsi člověk toužící po vzrušení, můžeš možná být v té oblasti obzvlášť snadno ovlivnitelný. Nuda tě může učinit zranitelným a uvést tě do pokušení řešit problémy zbrklými rozhodnutími, která odporují Boží vůli. Mezi „neboj se“ a „nebuď hloupý“ je jen tenká hranice, která se snadno může rozmazat. Abys věděl, kdy máš „vystoupit z lodi“ a riskovat, nepotřebuješ pouze odvahu. Musíš mít také moudrost klást správné otázky, umět rozpoznat Mistrův hlas a mít trpělivost počkat, dokud nezavolá: „Pojď!“