„… nikdo nemá své tělo v nenávisti, ale živí je a pečuje o ně…“ Efezským 5:29, ČSP

Pokud jde o lásku k manželovi nebo manželce, Bible užívá slova „živit a pečovat“. Slovo „živit“ znamená „budovat, posilovat, rozvíjet a zdokonalovat“. Slovo „pečovat“ znamená „starat se, cenit si, chránit a oslavovat“.
Vzpomínáš, jak ses cítil jako dítě na své narozeninové oslavě, když se k tobě chovali jako k nejváženější osobě v místnosti? Teď jsi starší a vyzrálejší, ale přesto … nechtěl bys být stále takto oslavován? Jen tak trochu, jednou za čas? No tak! Přiznej se – to víš, že bys chtěl!
Vědomí, že jsi oslavovaný v milujícím vztahu, je nezbytné pro zdraví vztahu. Je příjemné být oslavovanou osobou. Stejně důležité ale je plánovat oslavy pro svého partnera a s ním. Ať už to jsou velké oslavy jako narozeniny, výročí či povýšení v práci, nebo menší události, které se týkají pouze vás dvou, dáváš tak svému partnerovi najevo, že je mimořádný a vzácný způsobem, který pro něj mnoho znamená. To pomáhá mezi vámi budovat celoživotní pouto.
Být oslavencem neznamená, že život je vždycky oslava. Někdy je v oslavě zahrnuto uklidnění a vzájemná útěcha v černých dnech a těžkých časech. Schopnost oslavovat radosti života uprostřed hořkých propadů je ve skutečnosti neocenitelná kvalita, kterou najdeš pouze u zralých osob. Je snadné oslavovat v dobrých časech, ale potřebuješ někoho, kdo tě bude milovat a stát při tobě až oslava skončí a začne obyčejný den. Proto slovo pro dnešní den je – živte se a pečujte o sebe navzájem!