„Tak vám nahradím, co po léta požíraly kobylky…“ Jóel 2:25

Vzpamatovat se z rozvodu a naučit se znovu žít chce hodně času, proto buď sám se sebou trpělivý. Šance se ti zvyšují, pokud porozumíš jednotlivým stádiím smutku:
1) Popření. Snažíš se ignorovat nebo zlehčovat, co se stalo v naději, že to je snad sen. Nechceš znovu zažívat konfrontaci a odmítnutí.
2) Zlost. Když zažiješ odmítnutí, ovlivní to tvou sebedůvěru a tvoje reakce budou neadekvátní. Začneš činit zbrklá a unáhlená rozhodnutí rodící se ze zmatku pocitů. Např.: „Pane Bože, už aby to bylo za mnou! Dej mi chvilku! Najdu si někoho, kdo mě opravdu miluje a váží si mě.“
3) Smlouvání. Současně s uvolněním stavidel vzteku, který tě připravuje o radost, pokukuješ po nějakém snadnějším řešení nebo kompromisu. A když to nefunguje, přesuneš se pomalu k dalšímu stádiu.
4) Deprese. Zaskočí tě vždy v tom nejméně vhodném čase, jako jsou narozeniny, dovolená nebo výročí. Objeví se, když zaslechneš znělku „vašeho společného oblíbeného pořadu“, nebo ucítíš vůni jídel „vaší oblíbené restaurace“. Ve dvě ráno se stále převaluješ a ne a ne usnout. Taková deprese je většinou důsledkem tvého vnitřního rozpolcení – člověk těžko snáší negativní a pozitivní pocity zároveň.
Co s tím? Uč se ovládat své myšlení. Stanov si nové životní cíle. Zaměř se na pomoc někomu jinému. Když se Jób modlil za své přátele, Bůh ho uzdravil a obnovil jeho život (viz Jób 42:10). Tvůj obnoví také. Takže, nepřestávej Bohu důvěřovat a neztrať svoje srdce.