„On uvěřil a měl naději, kde už naděje nebylo…“ Římanům 4:18

Dnes navazujeme na předešlá čtyři stádia vzpamatování se z rozvodu:
5) Smíření. Ano, smíření, které může mít i podobu rezignace, může přijít a někdy skutečně přichází. Pokud přijde, můžeš dokonce pocítit určité provinění z toho, že už depresi a smutek neprožíváš. Co se vlastně stalo? Už nebojuješ. Válka uvnitř se zklidnila a přišel pocit pokoje. Je to Boží pokoj, který převyšuje každé lidské pomyšlení (viz Filipským 4:7).
6) Naděje. „On uvěřil a měl naději, kde už naděje nebylo … ale posílen vírou vzdal čest Bohu v pevné jistotě, že Bůh je mocen učinit, co zaslíbil“ (Římanům 4:18–21). Něco uvnitř ti říká: „Znovu budu žít, znovu budu milovat. Můj život nekončí.“ To se stane, když dojde k obživení záměru, který s tebou Bůh má, navázání nových přátelství a novému začátku, který urychlí tvoje uzdravení. Emočně jsi předběhl svůj věk – to je teď tvojí výhodou.
7) Naplnění. Spolu s Davidem říkáš: „Nezemřu, budu žít, budu vypravovat o Hospodinových činech“ (Žalm 118:17). Bez ohledu na to, zda je to nový vztah, nová kariéra, či postup v té původní, Bůh to bude vidět jako nové naplnění. Je dosaženo bodu, kde již nezaznívají žádné stesky, protože už není třeba vyvolávat staré vzpomínky na selhání nebo zradu.
Bůh, který říká: „Hle, všecko tvořím nové“ (Zjevení 21:5), ti odkrývá novou budoucnost a ty ji neodmítej vyměnit za bolestnou minulost.