„Hospodine, zkoumáš mě a znáš mě. Víš o mně, ať sedím nebo vstanu, zdálky je ti jasné, co chci dělat.“    Žalm 139:1–2

Stejně jako kulturista pracuje na své postavě používáním správné techniky posilování, musíš i ty používat správnou techniku pro dosažení požadovaných výsledků při řešení konfliktu.
Žádný atlet nebude zvedat těžká břemena nebo se nepustí do intenzivního tréninku, aniž by si předtím rozcvičil svaly. Zahřátí svalů je pro trénink velmi důležité, protože snižuje riziko zranění a zvyšuje celkovou svalovou výkonnost. Podobně příprava na konfrontaci je téměř stejně důležitá jako konfrontace samotná. Spontánní konfrontace bez přípravy může mít katastrofální následky. Příprava ti umožňuje podívat se na danou situaci jasněji, ne uprostřed emocionálního vypětí, a určitě přispěje k efektivnějšímu setkání. Je to dobrá chvíle, aby ses modlil: „Hospodine, zkoumáš mě a znáš mě. Víš o mně, ať sedím nebo vstanu, zdálky je ti jasné, co chci dělat … všechny moje cesty jsou ti známy. Ještě nemám slovo na jazyku, a ty, Hospodine, víš už všechno“ (Žalm 139:1–4).
Nejdříve je důležité se vypořádat s negativními emocemi, jako je hněv nebo vztek. I když ti mohou připadat ospravedlnitelné, pokud se jich mocí Ducha svatého nezbavíš, stanou se překážkou k dosažení shody. Musíš také odmítnout strach z řešení problému, protože strach by ti mohl zabránit vstoupit do konfrontace. Bůh může pracovat na obou stranách. Zatímco ty se modlíš a připravuješ ve svém srdci, on může připravit srdce toho druhého. „Lest mají v srdci ti, kdo osnují zlo, kdežto radost ti, kdo radí ku pokoji“ (Přísloví 12:20).