„Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám.“    Matouš 7:2

John Maxwell napsal ve své knize Běh s obry o jednom pastorovi, který ve svém novém sboru zavedl následujících osm pravidel:
1) Pokud máš se mnou nějaký problém, přijď za mnou sám osobně. Já pro tebe udělám totéž. 2) Pokud má se mnou problém někdo jiný a přijde za tebou, pošli ho za mnou. Já budu dělat totéž. 3) Jestli dotyčný nechce za mnou jít, řekni mu: „Pojď, půjdeme za ním spolu“. Já budu dělat totéž. 4) Buď opatrný na to, jak interpretuješ to, co říkám – raději bych to udělal sám. Je příliš snadné špatně interpretovat něčí záměry. Já budu také opatrný v tom, jak interpretuji to, co říkáš ty. 5) Pokud je něco důvěrné, nevyprávěj o tom. Jestli ty nebo někdo jiný za mnou přijdete s důvěrnou informací, nebudu ji nikomu říkat, jedině že by si dotyčný chtěl ublížit, chtěl by ublížit někomu jinému, nebo by bylo fyzicky nebo sexuálně zneužíváno nějaké dítě. Totéž očekávám od tebe. 6) Nebudu číst anonymní dopisy. 7) Nebudu nikým manipulovat. Nenechám sebou manipulovat. Ani ty nedovol, aby tebou druzí manipulovali. A nedovol, aby se druzí pokoušeli tvým prostřednictvím manipulovat mnou. 8) Jestli máš nějaké pochybnosti, řekni to. Pokud mohu odpovědět, aniž bych něco zkreslil nebo porušil něčí důvěru, udělám to.
Těchto osm pravidel se dá shrnout do jediné věty: „Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak vy ve všem jednejte s nimi…“ (Matouš 7:12). Dobrá manželství, obchodní vztahy i přátelství jsou založeny na tomto zlatém pravidle, které nám dal Ježíš. Poslední myšlenka: „… zlého se chraňte v každé podobě“ (1. Teslonickým 5:22). Pokud se i poté, co jsi měl příležitost vysvětlit své motivy, může lidem zdát, že je zneužíváš, možná se budeš muset znovu zamyslet.