„… ani nebyly cítit kouřem!“ Daniel 3:27, přel. z angl.

Když král Nebúkadnesar hodil Šadraka, Méšaka a Abed-nega do ohnivé pece, Bůh je vyvedl ven a „ani nebyli cítit kouřem“ (viz Daniel 3:27). Všichni jsme se setkali s lidmi, kteří jsou stále „cítit kouřem“. Svým postojem říkají: „Prožil jsem těžké časy a jsem z toho stále ještě naštvaný.“
Jak je to s tebou? Jak tě ovlivnily zkušenosti, jimiž jsi prošel? Zatvrdily tvé srdce, nebo ho obměkčily? Když mluvíš, vyznívá to pozitivně nebo negativně? Jsi svázaný špatnými vzpomínkami z minulosti? Mluvíš o své bolesti s každým, kdo naslouchá? Copak si neuvědomuješ, co děláš? Připoutáváš se k minulosti! Když jsou cirkusoví sloni mladí a nejsou si vědomi své síly, připoutávají je ke kůlu, aby omezili jejich pohyblivost. Později v dospělosti by klidně řetěz přetrhli, přesto jsou jím stále přivázáni. Proč? Protože přijali své omezení jako trvalé! Nejsou však už připoutaní řetězem, ale vzpomínkou!
Jestliže jsi spoután bolestivými a vysilujícími vzpomínkami, dnešní slovo pro tebe je: „Hospodine, Bože náš, byli jsme pod mocí jiných, nikoli tvou, budeme však připomínat jedině tvé jméno! Mrtví neobživnou, stíny nepovstanou, neboť jsi je ztrestal, zahladils je, každou památku na ně jsi zničil“ (Izajáš 26:13–14). Ať už tě pronásleduje jakákoliv vzpomínka, musíš začít vyznávat své vysvobození z tohoto otroctví. Když budeš stát na Božím slovu, budeš tím aktivovat jeho moc, která tě osvobodí.