„(Pastoři) obdarovaní k vedení by měli být pokládáni za hodné úcty a odpovídajícího platu…“    1. Timoteovi 5:17, přel. z angl.

Tvůj postoj a jednání ovlivňují tvého pastora i tvůj sbor. Když svému pastorovi žehnáš, žehnáš svému sboru, ale když pastora brzdíš, brzdíš i sbor. Podívejme se na několik způsobů, jak můžeš zvýšit efektivitu svého pastora.
Zajisti mu dobrý plat. Jednou ve Starém a dvakrát v Novém zákoně na nás Bůh klade zodpovědnost, abychom svého pastora štědře zabezpečili. Starý vtip: „Pane, ty jej udržuj v pokoře a my jej udržíme v chudobě,“ není nijak vtipný a je v rozporu s učením Písma. Mnoho pastorů je brzděno nedostatečným příjmem, což jim působí stres a starosti kvůli finančnímu zabezpečení rodiny. Bůh stanovil zákon odměny za práci pro ty, kdo pečují o naše těla i duše – od volů po pastory. Aby měl vůl sílu efektivně vykonávat svou práci, potřebuje, aby se při mlácení mohl nažrat zrní tolik, kolik potřebuje: „Má tu Bůh na mysli dobytek? Není to řečeno spíše pro nás (jeho služebníky)?“ (1. Korintským 9:9–10). Pavel uplatňuje tytéž zásady, pokud jde o odměnu pro ty, kteří slouží nám: „(Pastoři) obdarovaní k vedení by měli být pokládáni za hodné úcty a odpovídajícího platu, zvláště když těžce pracují při kázání a vyučování. Pamatuj na biblické principy: ‚Nebudeš zavazovat tlamu volovi, když mlátí obilí,‘ a ‚dělník je hoden své mzdy‘“ (1. Timoteovi 5:17–18, přel. z angl.).
Pokud je to možné, osvoboď svého pastora od finančních starostí. Umožni mu, aby se mohl soustředit na rozvoj potenciálu, který Bůh vidí v tobě, ve vaší církvi a ve svém království v rámci vašeho společenství.