„Když jsme tedy ospravedlněni z víry, máme pokoj s Bohem skrze našeho Pána Ježíše Krista…“    Římanům 5:1

Charles Stanley vypráví, jak se jednou zeptal číšnice: „Kdybyste mohla Boha požádat o cokoliv, co by to bylo?“ Okamžitě odpověděla: „Chtěla bych mít klid.“ S pláčem se pak svěřovala s bolestnými ztrátami, které obrátily její život naruby.
Podobně jako tato mladá žena touží mnozí lidé po vnitřním klidu, ale vztah s Kristem, knížetem pokoje, je jim zatěžko hledat. Zato neúspěšně hledají ve všem jiném – ve fyzické kondici, ve svém vzhledu, finanční jistotě, slávě, společenském postavení nebo v intimních vztazích. Jiní to zkouší s alkoholem nebo drogami. Žádná z těchto cest však pokoj do srdce a mysli nepřinese; ten může přinést jen vztah s Ježíšem.
Dokud se nesetkáme s Ježíšem, jsme v otroctví hříchu a žijeme ve vzpouře proti Bohu (viz Římanům 6:16). Naše hříchy nás oddělují od Boha, proto žijeme s pocity viny, ve stresu nebo studu. Bůh ale nabízí lék: „Bůh však prokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus za nás zemřel, když jsme ještě byli hříšní“ (Římanům 5:8). Snímá náš hřích, vinu a stud a ruší naše odloučení od něj. Když důvěřujeme Kristu jako svému spasiteli, zaslibuje nám: „Když jsme tedy ospravedlněni z víry, máme pokoj s Bohem skrze našeho Pána Ježíše Krista…“ (Římanům 5:1). Vložíš-li svoji důvěru v Krista, můžeš si přivlastnit následující slovo: „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:6–7).