„… odpouštějte, co proti druhým máte…“ Marek 11:25

Bez ohledu na to, jak moc se dva lidé navzájem milují, nezbytně mezi nimi vznikají konflikty, které vyžadují vzájemné projevování si milosti a odpuštění.
Víš o tom, že páry, které jsou spolu šťastné a nerozvádějí se, mají stejné množství neshod a konfliktů, jako ty, které jsou nešťastné a rozvádějí se? Statistiky to potvrzují! To, co udrží manželství, není absence konfliktů, ale schopnost konflikty zvládat, pokud nastanou. Jaká je tedy pomoc? Uplatňovat sebekontrolu, která brání, aby konflikty nepřerostly v bolestnou a rozdělující patovou situaci. To také znamená, že potřebuješ vědět, jak naložit s bolestnými pocity jako jsou hněv, zklamání a nenaplněná očekávání; jinak řečeno, znamená to umět odpouštět a zapomínat.
Citové zranění a napětí je ovšem téměř nemožné zapomenout. Čím více se snažíme zapomenout, tím více si pamatujeme. Co tedy s tím? Připomínej si, že musíš zapomínat! Snaž se jednat jako Bůh, který se rozhodl, že proti nám nebude používat to, co o nás ví. Ve svém slovu řekl: „Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu“ (Izajáš 43:25). Znamená to, že pokud si něco držíš vůči partnerovi, je jen jedno řešení – odpusť mu a zapomeň. Možná nikdy nezapomeneš, jak jsi byl zraněný, ale můžeš se rozhodnout odpustit a jít dál. Není to vůbec snadné, ale je to možné. Jak? Když si budeš připomínat všechny věci, které Bůh odpustil tobě, ať už o nich ostatní vědí či nevědí; a když stejnou milost prokážeš i ty svému partnerovi.