„… žena ať má svého manžela v úctě.“ Efezským 5:33, B21

Pavel píše: „… žena ať má svého manžela v úctě“ (Efezským 5:33, B21). Věnuj pozornost slovům „ať má“. Je to příkaz od Pána, nikoliv návrh nebo téma do diskuse. Všimni si, že Bible neříká, žena má „milovat“ svého manžela, ale říká, že ho má „mít v úctě“, neboli respektovat ho. Ovšem pozor, pánové, než usednete na trůn vládce, musíte prokázat, že si úctu opravdu zasloužíte!
Respektovat svého manžela znamená vážit si ho a ctít ho. Žena potřebuje, aby muž oslovil její srdce, kdežto muž potřebuje, aby žena oslovila jeho hlavu – jinými slovy – jeho ego. Už tě slyším: „Nebudu přece živit jeho ego!“ To je stejné, jako kdyby tvůj manžel řekl: „Nezáleží mi na jejím srdci.“ Muži chtějí, aby jejich ego bylo syceno. Když nedokážeš oslovit ego svého manžela ty, udělá to nejspíš někdo, komu bude tvůj muž často vystavený! Bůh ti jako manželce dal schopnost zdravě nakrmit manželovo ego – když ho budeš respektovat a ctít.
V manželském vztahu není nic riskantnějšího než despekt. Když muž necítí, že ho žena respektuje, buď se vzbouří, odejde, nebo stáhne do pasivity. Bůh stanovil dvě jednoduchá pravidla pro budování úspěšného manželství. První je, aby manželé milovali své ženy, a druhé, aby manželky respektovaly své muže. Když se budeš řídit pravidly od Boha, přijdou od Boha také výsledky. Pokud chceš od Boha to nejlepší a chceš doma prožívat jeho požehnání, začni dělat věci jeho způsobem.