„Vždyť boj je Hospodinův. On vás vydá do našich rukou.“ 1. Samuelova 17:47

To, jak zvládáš svůj život, záleží na tom, jak veliký věříš, že Bůh je. Pokud je podle tebe příliš malý, pak:
1) Budeš žít v neustálé úzkosti, že všechno záleží na tobě.
2) Pohled na život ti bude diktovat tvé okolí – nebo v horším případě tví kritici.
3) Když nepřijmeš milujícího Boha, budeš otrokem lidských názorů.
4) Budeš neustále toužit po uznání, protože nepochopíš, že „… tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí“ (Matouš 6:4).
Spisovatel John Ortberg řekl, že když se dopustíme chyby tím, že zmenšujeme Boha, pak „se modlíme bez víry, pracujeme bez vášně, sloužíme bez radosti a trpíme bez naděje, což vede ke strachu, ústupu, ztrátě vize a k neschopnosti vytrvat“. Když Goliáš vyhrožoval Izraelcům, „děsili se a velice se báli“ (viz 1. Samuelova 17:11). Nepomysleli na to, že jejich Bůh je na tuhle práci dost velký. David to ale viděl jinak! „Tvůj služebník půjde s tím Pelištejcem bojovat. Hospodin, který mě vytrhl ze spárů lva a medvěda, ten mě vytrhne i ze spárů tohoto Pelištejce“ (1. Samuelova 17:32, 37).
Můžeš se postavit čemukoliv, když víš to, co věděl David – že „boj je Hospodinův“. A on ještě žádný neprohrál! Nemusíš tedy být závislý jen na svých vlastních zdrojích. David si možná připadal malý, ale věděl, že jeho Bůh je dost velký, aby tu práci zvládl. John Newton, anglikánský duchovní v 18. století, řekl: „Je-li Bůh s námi, nemáme důvod se bát. Jeho oko je na nás, jeho ruka je nad námi, jeho ucho je otevřené pro naši modlitbu, jeho milost je dostatečná a jeho zaslíbení jsou neměnná.“ Všechno záleží na tom, jak velký je tvůj Bůh!