„Spravedlivý, i když sedmkrát padne, zase povstane…“ Přísloví 24:16

V noci 9. prosince 1914 zničil oheň Edisonovy průmyslové podniky. Ztráta přesáhla dva milióny dolarů a většina díla Thomase Edisona byla zničena. Edison byl pojištěn jenom na dvě stě třicet osm dolarů, protože budovy byly postaveny z betonu, o němž se předpokládalo, že bude odolný proti ohni. Ve věku šedesáti sedmi let velký vynálezce sledoval, jak jeho životní dílo mizí v plamenech.
Druhý den ráno, když konečně hasiči dostali to peklo pod kontrolu, se podíval na své spálené sny a zmařené naděje. Když se díval na tu scénu, řekl: „V katastrofě je veliká hodnota. Všechny naše chyby shořely. Díky Bohu můžeme začít znovu.“ Tři týdny po požáru vyrobil Edison jeden ze svých největších vynálezů: první fonograf (přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu). Jen si zkus představit svět hudby a zábavy bez něj!
Bible říká: „Spravedlivý, i když sedmkrát padne, zase povstane, svévolníci zaklopýtnou a zle končí“ (Přísloví 24:16). S Bohem po své straně můžeš začít znovu, protože sílu, kterou k tomu potřebuješ, máš v sobě. Je to stejná moc, která vzkřísila Krista z mrtvých (viz Římanům 8:11). Pavel se modlil za věřící v Efezu: „… aby se pro bohatství Boží slávy ve vás jeho Duchem posílil a upevnil ‚vnitřní člověk‘…“ (Efezským 3:16). Kde je tvá síla? Ve „vnitřním člověku“. Pavel pokračuje: „Tomu pak, který působením své moci mezi námi může učinit nade všechno víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit … buď sláva…“ (Efezským 3:20). Dnešní slovo pro tebe tedy zní: Můžeš začít znovu.