„Vezmi s sebou všechen bojeschopný lid…“ Jozue 8:1

Když čelíš duchovnímu útoku, musíš se obklopit „bojeschopným lidem“. To jsou lidé zkušení v duchovním boji, kteří vědí, jak jednat s nepřítelem. Mají osvědčené vítězné strategie a pevnou víru, která se pozvedá a říká: „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?“ (Římanům 8:31). Pravda je, že lidé duchovního boje jsou lidmi Slova. Vědí, jak uchopit meč Ducha, kterým je Boží slovo, a jak jej užít k porážce nepřítele (viz Efezským 6:17). Bez zaváhání vpadnou do tábora nepřítele a vezmou si zpět všechno, co jim ukradl (viz 1. Samuelova 30:8).
V dobrých časech při tobě dokáže stát každý; když ale najdeš někoho, kdo při tobě dokáže stát v dobách zlých, važ si jej jako pokladu a vybuduj si s ním vztah. Bible říká: „… přítel, zrodil se bratrem pro doby soužení“ (Přísloví 17:17). Pochopil jsi to? Takoví se zrodili pro bitvu! Nejsou jenom silní ve víře, jsou silní v boji. Takové lidi nemusíš nutně najít za kazatelnami a na pěveckých kůrech. Netroubí na trumpety, nemávají transparenty a nevyžadují potlesk. Vědí však, jak směle přistupovat k trůnu milosti a domáhat se splnění Božích zaslíbení (viz Židům 4:16).
Když Jozue dobyl Jericho, Bůh mu řekl: „Vezmi s sebou všechen bojeschopný lid a vytáhni proti Aji. Hleď, vydal jsem ti do rukou ajského krále i jeho lid, jeho město i jeho zemi“ (Jozue 8:1). Takže jestli jsi dnes uprostřed bitvy, vezmi s sebou „bojeschopný lid“.