„Jdi … a pověz jim, jak veliké věci ti učinil Pán…“ Marek 5:19

Nejmocnějším svědectvím ze všech je život, který nejde vysvětlit bez Boha! Lidé mohou zpochybnit tvou teologii, ale tvůj život, to je něco jiného! Šestkrát v různých obdobích stál Pavel před nepřátelským publikem a pokaždé svým posluchačům vydal osobní svědectví. Nehádal se, nediskutoval – jen vyprávěl svůj příběh. David Yonggi Cho vybudoval v Jižní Koreji největší sbor na světě (s miliónem členů). Ke Kristu jej přivedla žena, s níž se setkal jen jednou v životě. Pověděla mu své svědectví a šla dál. Cho, bývalý buddhista, ji už nikdy nenašel. Tvé svědectví je úžasná věc, zvláště když je za ním odpovídající život. I lidé, kteří jiné neposlouchají, ti budou naslouchat, rozumět a odpovídat, když budeš vyprávět svůj příběh. Nezapomeň ale přitom na čtyři věci:
1) Buď zajímavý. Vyjádři se stručně a bez frází. Ježíš nenechává člověka v klidu. Přišel dát lidem život „v hojnosti“ (viz Jan 10:10).
2) Buď konkrétní. Mluv o tom: a) jaké to bylo dříve; b) jak ses setkal s Ježíšem; c) jaké je to teď.
3) Buď upřímný. Neříkej: „Až se staneš křesťanem, všechny tvé problémy zmizí.“ Život křesťana není hřiště, ale těžké bojiště. Ať lidé vědí, že pořád vedeš různé boje, ale něco důležitého se změnilo – už nejsi sám: „… ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě“ (1. Janova 4:4).
4) Buď laskavý. Nesnaž se posluchače vehnat do Království násilím. Buď zdvořilý, zasej semínko a žeň přenech Bohu. Takže: „Jdi … a pověz jim, jak veliké věci ti učinil Pán…“ (Marek 5:19).