„Jsem ukřižován spolu s Kristem…“ Galatským 2:19

Kříž se musí stát živou součástí tvého každodenního života. Proč? Protože máš tři neúnavné protivníky, které musíš každý den znovu překonat: hřích, satana a sebe samého. Jak je přemůžeš? Když budeš žít ukřižovaný život. Pavel napsal: „Jsem ukřižován spolu s Kristem, nežiji už já, ale žije ve mně Kristus“ (Galatským 2:19-20).
Možná namítneš, že žít křesťanský život je příliš těžké. Ne, není to těžké. Ve vlastní síle je to přímo nemožné. Jedinou cestou je nechat skrze sebe žít moc a osobu Krista. Proto Pavel napsal: „Já však se zanic nechci chlubit ničím, leč křížem našeho Pána Ježíše Krista, jímž je pro mne svět ukřižován a já pro svět“ (Galatským 6:14).
Alexandr Solženicyn byl po letech strávených v ruském pracovním táboře natolik deprimovaný, že chtěl zemřít. Položil lopatu, šel k lavici a posadil se, i když věděl, že v kterékoli chvíli může přijít dozorce a utlouct ho tou lopatou k smrti. Tehdy vzal jeho spoluvězeň klacek a nakreslil do písku u Solženicynových nohou znamení kříže. Jak se na něj zadíval, celá jeho perspektiva se úplně změnila. S vědomím toho, že kříž představuje nejmocnější sílu ve vesmíru, se pomalu zvedl, vzal svou lopatu a vrátil se k práci pod znamením kříže. A ty to musíš udělat taky. Každý den si připomeň: „Ježíš za mě zemřel. Zemřel jsem s ním. Když umřu sám sobě, on ve mně bude žít. Když žije ve mně, můžu žít pro něj.“ To je tajemství vítězného křesťanského života.