„… aby přikazoval svým synům a všem, kteří přijdou po něm: ‚Dbejte na Hospodinovu cestu…‘“    1. Mojžíšova 18:19

Příběh těchto dvou rodin, který se odehrál před několika stoletími, obsahuje lekce, které jsou dnes důležitější než kdykoli předtím.
První rodina. Věděl jsi, že otec Jonathana Edwardse, známého a uznávaného reformátora a probuzeneckého kazatele v americké Nové Anglii, byl duchovním? A že jeho matka byla potomkem kněze? Edwardsovi měli ve svém rodě čtrnáct vysokoškolských rektorů, více než sto vysokoškolských profesorů, přes sto právníků, třicet soudců, šedesát lékařů, přes sto duchovních, misionářů a profesorů teologie a přibližně šedesát spisovatelů. V celé historii velkých amerických průmyslových podniků bychom sotva našli nějaký, ve kterém by nefigurovalo jméno rodiny Edwardsových. Tak vysoké bylo renomé jedné křesťansky vedené rodiny.
Druhá rodina. Členové nechvalně známé rodiny Jukesů měli naopak ke vzdělání odpor, nepracovali a údajně stáli stát New York milióny dolarů. Celá jejich historie byla jen bída, zločin a šílenství. Měli mezi sebou tři sta deset profesionálních žebráků, čtyři sta čtyřicet jich zahynulo ve rvačkách, šedesát z nich byli obyčejní zloději, sto třicet tři jich bylo odsouzeno za zločiny a padesát pět z nich se stalo obětí nemravnosti. Pouze dvacet se jich vyučilo obchodu (z toho deset ve vězení). Tento nechvalně známý rod zplodil sedm vrahů.
Ano, když se hned na počátku někdo ocitne na šikmé ploše, je tím poznamenán celý další rod. Ale když stojí na počátku zbožnost, může to být požehnáním pro celou rodinu a může to ovlivnit svět na celé příští generace. Co tedy čteme pod čarou? Jednoduše toto: Pokud chceš být jako rodič moudrý, budeš hledat Boží vedení pro každý den svého života.